Somrarna i Finland, vintrarna i södern

”Jag är 60 år och arbetar inom tandvården. Våra tre barn har studerar och har flyttat ut. Hemmet börjar kännas tyst. Min man och jag väntar ivrigt på att få bli glada, fria pensionärer.

Vi har dryftat flera alternativ för vår pensionärstillvaro. Vintern i södern lockar nu allra mest, men vi ställde oss frågande till vad vi skulle göra med vårt hem och om vi fick pengarna att räcka till för allt.

Ett finansieringsalternativ för vårt liv i södern var att hyra ut vårt Finlands hem till resenärer, men det var mycket som kändes tveksamt. Är vårt hem tillräckligt fint och snyggt att hyra ut och har det vad som krävs? Mänskor är ju ganska kritiska nuförtiden. Vart skulle vi lägga våra värdefulla saker? Vi ville ju inte ta dem med oss.

Min väninna gav mig ett tips att ta kontakt med Pia och Tiina på BnB Palvelut. Tiina och Pia kom på besök och vi gick igenom allt det praktiska tillsammans. Till att börja med hyrde vi ut vårt hem över veckosluten då vi själva var på stugan. Nuförtiden har vi alltid gäster när vi är utomlands.

Pia och Tiina får sin andel av hyresinkomsterna, men det passar oss riktigt bra. Vi är väl i den åldern att vi inte är intresserade av att städa efter andra mänskor och förbereda bostaden för kommande gäster. Vi vill inte heller dejourera med nyckeln. Dessa underbara yrkesmänskor på BnB Palvelu tar hand om allt för oss. Det här är det lättaste sättet att få tilläggsförtjänster på!

Den första långa södernvistelsen väntar oss nästa år. Vi kommer att vara borta från Finland i ett halvt år och under den tiden låter vi Tiina och Pia sköta om den kortvariga uthyrningen av vår bostad. Vårt Finlands hem hålls i skick och vi får pengarna att räcka till att bo utomlands. Väldigt bekymmersfritt. Jag rekommenderar också andra att pröva."

Marjatta, Helsingfors

 

" Vi har en lägenhet, som hade stått tom i åratal. Flera gånger hade vi ju diskuterat att vi absolut borde hyra ut den, men det blev inte av. Nu har vi lägenheten uthyrd genom Pia och Tiina. Till att börja med, gjorde de en grundlig städning och möblerade lägenheten med tanke på gäster som besöker Helsingfors på semester eller t.ex. för att gå på en mässa eller en konsert. Det finns flera fördelar med att hyra ut så här och inte genom att göra ett långvarigt hyresavtal. Förtjänsten är större och man kan med mycket kort varsel ta lägenheten i eget bruk. Det blir inte svårt att bli av med en hyresgäst, som inte vill flytta ut. Ja, om någon undrar så köpte vi inte möblerna utan BnB Palvelut bar in dem och bär även ut dem när det någon gång sedan blir dags för det. "

Peter

 

" Det blev aktuellt med en stor reparation i mitt husbolag. Så småningom förstod jag att kostnader för den skulle påverka min ekonomiska situation. Nog blir man ju orolig när man inte längre är i arbetslivet. Jag nämde det här åt en väninna och en vecka senare tog hon upp fråhgan pånytt. Hon hade nämligen fått en idé, som ju sedan visade sig vara en ypperlig idé. Lösningen kunde vara att jag hyrde ut min lägenhet kortvarigt och så samlade pengar för reparationen. Jag tillbringar ju annars också en del av tiden på stugan. Jag är dock inte så värst bra på att använda internet och var redan rädd att det hela skulle stranda på det att jag helt enkelt inte kunde administrera det hela. Så skulle det ju behöva städas och ta emot gästerna också. Så fick jag höra om att Bnb Palvelut Abs Tiina ja Pia sköter precis allt. Det var ju en lättnad. Nu är jag på stugan och min lägenhet i stan förtjänar pengar åt mig. Om jag sticker mig in i stan, meddelar jag bara om det och då kommer det inga gäster till mitt hem. "

Muru 70 år